Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

O Myron Scholes αναρωτιέται αν θα δουλέψει η ποσοτική διευκόλυνση

Ο Νομπελίστας Myron Scholes σε συνέντευξή του στο Real Time Economics διατυπώνει τις ανησυχίες του αναφορικά με το αν θα δουλέψει η νομισματική πολιτική της ποσοτικής διευκόλυνσης (ή χαλάρωσης, Quantitative easing/QE) την οποία εφαρμόζει το Fed και η ECB. Μερικές από τις σκέψεις του:
  • Ίσως βραχυπρόθεσμα το QE μειώνει την αμοιβή κινδύνου (risk premium) και έτσι κινητοποιεί τις επενδύσεις. Όμως η αμοιβή κινδύνου δεν μπορεί να επηρεαστεί από ροές περιουσιακών στοιχείων. Αν η κυβέρνηση αγοράσει όλες τις επικίνδυνες επενδύσεις και οι επενδυτές αγοράσουν τις ασφαλείς επενδύσεις αυτό δεν θα αλλάξει η αμοιβή κινδύνου.
  • Το Fed δεν είναι μια ανεξάρτητη και εξωγενής οντότητα. Αν αγοράσει όλες τις επικίνδυνες επενδύσεις τότε αυτές θα περάσουν στην κατοχή των ιδιοκτητών του Fed, δηλ. στην κοινωνία. Όπως ακριβώς και ο κίνδυνος των subprime δεν εξαφανίστηκε επειδή απλώς άλλαξε χέρια.
  • Το QE μειώνει την αβεβαιότητα αναφορικά με την δέσμευση της κυβέρνησης στο να τονώσει την οικονομία και έτσι αυξάνει τη ρευστότητα. Το πρόβλημα είναι ότι αυξάνει και την αβεβαιότητα αναφορικά με το πως η κυβέρνηση θα βγει από το QE και τι επίπτωση θα έχει αυτό στην οικονομία τότε.
  • Οι επενδυτές γνωρίζουν παιγνιοθεωρητικά ότι η έκταση του QE θα είναι περιορισμένη στο βαθμό που η κυβέρνηση είναι ορθολογική και δε θα θέλει να προκαλέσει πληθωρισμό.