Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Εισοδηματική Ανισότητα και Οικονομικές Κρίσεις

Τη σύνδεση των δυο εξετάζει σε ο Edward L. Glaeser στο Economix. Διάφοροι ερευνητές έχουν στο παρελθόν προσπαθήσει να ανακαλύψουν αν  η ανισότητα έχει και άλλες γενικότερες αρνητικές επιπτώσεις όπως είναι η χαμηλή ανάπτυξη, ή χαλαρή κοινωνική συνοχή και η αυξημένη θνησιμότητα. Πως μπορεί όμως η ανισότητα να οδηγεί σε οικονομικές κρίσεις;
  • Η θεωρία του Joseph Stiglitz είναι ότι η ανισότητα σημαίνει ότι τα χρήματα πηγαίνουν από αυτούς που θα τα δαπανούσαν σε αυτούς που είναι τόσο πλούσιοι που δεν μπορούν να τα δαπανήσουν. Η υπερβολική ρευστότητα οδήγησε σε ανεύθυνο δανεισμό και ανάληψη κινδύνων που βρίσκονται πίσω από την τρέχουσα κρίση.
  • Μια σχετική ερμηνεία των Anthony Atkinson και Salvatore Morelli υποστηρίζει ότι η μείωση στα πραγματικά εισοδήματα οδήγησε τα φτωχότερα στρώματα να δανειστούν για να διατηρήσουν την ίδιες συνθήκες διαβίωσης. Τα δάνεια αυτά αποδείχθηκε ότι δεν μπορούσαν να αποπληρωθούν με αποτέλεσμα επισφάλειες και πιέσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
  • Ο Raghuram Rajan λέει ότι ο υπερδανεισμός των φτωχότερων νοικοκυριών ήταν το αποτέλεσμα εκούσιων ή ακούσιων πολιτικών επιλογών ώστε να μειωθεί η ανισότητα.
  • Μια εξήγηση βασισμένη στην ακίνητη περιουσία δίνεται από τους Joseph Gyourko, Christopher Mayer και Todd Sinai. Σύμφωνα με αυτή, τα ολοένα και διευρυνόμενα πλούσια στρώματα απαιτούσαν καλύτερα σπίτια και αυτό οδήγησε σε φούσκες στις τιμές των ακινήτων σε περιοχές με ανελαστική προσφορά γης.
Πέρα όμως από τις θεωρίες, η ανάλυση εμπειρικών δεδομένων δεν δείχνει κάποια ξεκάθαρη σχέση μεταξύ ανισότητας και κρίσεων. Για παράδειγμα, έρευνα των Atkinson και Morelli σε 25 χώρες και 100 έτη βρίσκει ότι σε 10 περιπτώσεις υπήρξαν κρίσεις στις οποίες προηγήθηκε αυξημένη ανισότητα.
Όμως, υπήρξαν και 7 περιπτώσεις κρίσεων όπου προηγήθηκε μια περίοδος όπου η ανισότητα μειωνόταν.