Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Τα οικονομικά της blogoσφαιρας

Μιας και πολλοί συγχέουν την αξία των blogs με αυτή της ενδελεχούς οικονομικής ανάλυσης, είναι χρήσιμο έχουμε υπόψη το άρθρο του  Kartik Athreya ο οποίος μας υπενθυμίζει ότι τα οικονομικά προβλήματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα και ότι δεν επιδέχονται επίλυσης μέσα σε λίγες διαδικτυακές γραμμές. Συμβουλεύει τους περιηγητές του διαδικτύου να αγνοούν απλοϊκές αναλύσεις και συμπεράσματα.

Μιας και απαιτείται λοιπόν συχνά να ανατρέχουμε σε εξειδικευμένα δοκίμια για να βγάλουμε κάποια άκρη, χρήσιμοι είναι οι 7 εμπειρικοί κανόνες του Daniel W. Drezner αναφορικά με το πως να διαβάζουμε ερευνητικές εργασίες:
  1. Αν δεν κατανοείστε την περίληψη μην προχωρήσετε στο υπόλοιπο της εργασίας μιας και μια κακογραμμένη/δυσνόητη περίληψη είναι προάγγελος μιας κακής εργασίας.
  2. Η αξία μιας δημοσίευσης κρίνεται και από τον αριθμό αναφορών σε αυτή (πχ μέσω του Google Scholar).
  3. Οι εργασίες οι οποίες δημοσιεύονται μέσα από τη διαδικασία της αποτίμησης από ομότιμους (peer review) είναι καλύτερες από αυτές οι οποίες δημοσιεύονται χωρίς καμμιά συνεπή αξιολογική διαδικασία.
  4. Αγνοείστε εργασίες οι οποίες παρουσιάζουν τις θέσεις τους με πρόχειρο τρόπο ως θέσφατο ενώ οποιαδήποτε  άλλη άποψη εμφανίζεται ως παράλογη.
  5. Μην εμπιστεύεστε συμπεράσματα τα οποία δεν προκύπτουν λογικά από μια εργασία, έστω και αν η θεωρητική και εμπειρική ανάλυση η οποία προηγείται είναι άρτια.
  6. Αν μετά την ανάγνωση μιας εργασίας δεν μπορείτε να φανταστείτε πως η επιχειρηματολογία της θα μπορούσε να αναιρεθεί, τότε η εργασία αυτή είναι περιορισμένης αξίας.
  7.  Τα όποια συστήματα δημοσίευσης είναι ατελή αλλά όχι θεμελιωδώς εσφαλμένα, παρά τις όποιες ασφαλιστικές δικλείδες είναι δυνατό να δημοσιευτεί μια (μερικά ή ολικά) ψευτική εργασία από κάποιο απατεώνα. Ευτυχώς, αυτό δεν μπορεί να συμβεί σε συστηματική βάση.