Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Πάμε Στοίχημα για το Nobel Οικονομικών;

To Τμήμα Οικονομικών του Harvard University διοργανώνει ένα ετήσιο διαγωνισμό στον οποίο μπορεί να συμμετάσχει ο καθένας ταχυδρομώντας τα χρήματα που θέλει να ποντάρει και το όνομα αυτού που υποστηρίζει. Μπορείτε να ποντάρετε αν θέλετε και στο ενδεχόμενο ότι κανένας από τους παίκτες δεν θα καταφέρει να προβλέψει σωστά ποιος θα κερδίσει τελικά το βραβείο Nobel. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από όλους τους παίκτες θα μοιραστούν στους νικητές που έκαναν τη σωστή πρόβλεψη ανάλογα με το ποσό που στοιχημάτισε ο καθένας. Το επιστημονικό ενδιαφέρον αυτής της λεγόμενης αγοράς προβλέψεων (prediction market) είναι ότι αποτελεί ένα αποτελεσματικό μηχανισμό επεξεργασίας πληροφορίας με πολύ καλή προβλεπτική ικανότητα.

Η επιτροπή Nobel θα ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα στις 11 Οκτώβρη 2011. Μπορείτε να δείτε τη λίστα με τους βραβευθέντες από το 1969 έως και το 2009 εδώ. Αν θέλετε να κάνετε κάποια πρόβλεψη για το 2010 μπορείτε να πάρετε στοιχεία από την κατάταξη οικονομολόγων που δημοσιεύει η Thomson Reuters με βάση τον αριθμό ετεροαναφορών (citations). Η λογική εδώ είναι ότι όσο πιο σημαντική είναι η δουλειά κάποιου επιστήμονα τόσο πιο συχνά θα χρησιμοποιείται και θα αναφέρεται από άλλους.

Αυτοί που το αξίζουν περισσότερο για μένα είναι οι Eugene F. Fama και Kenneth R. French για την τεράστια συνεισφορά τους στα χρηματοοικονομικά. Όμως πιστεύω ότι η χρηματοοικονομική κρίση θα κάνει επιφυλακτική την επιτροπή και θα την κατευθύνει προς μια πιο "ενάρετη" επιλογή. Έτσι, τα δικά μου φαβορί για φέτος είναι οι William D. Nordhaus και Martin L. Weitzman για τη δουλειά τους στα Περιβαλλοντικά Οικονομικά. Καλά κέρδη.