Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Να εξαλείψουμε τη φορολογία εταιρικών κερδών;

Αυτή την ανορθόδοξη άποψη υποστηρίζει σε άρθρο της η Megan McArdle για τους ακόλουθους οκτώ λόγους:
  • Δεν ενδιαφέρεσαι ουσιαστικά να φορολογήσεις ένα νομικό πρόσωπο (εταιρία) αλλά μόνο φυσικά πρόσωπα (πχ., μετόχους, εργαζόμενους, προμηθευτές) που σχετίζονται με την εταιρία.
  • Οι εταιρικοί φόροι δεν είναι πάντα προοδευτικοί. Για παράδειγμα, τα κέρδη μιας εταιρίας θα φορολογηθούν με το ίδιο ποσοστό ανεξάρτητα αν κάποιοι μέτοχοι είναι μικρομεσαίοι και κάποιοι άλλοι είναι πολύ πλούσιοι. 
  • Οι εταιρικοί φόροι ενθαρρύνουν τη χρήση δανεισμού έναντι ιδίων κεφαλαίων στη χρηματοδότηση επενδύσεων. Αυτό γιατί τα δάνεια δίνουν μια φορολογική ασπίδα καθώς εκπίπτουν οι πληρωμές τόκων. Όμως ο δανεισμός αυξάνει τη μόχλευση και τον κίνδυνο πτώχευσης μιας επιχείρησης και πέρα από ένα σημείο ή σε μια άσχημη συγκυρία (βλέπε σήμερα) μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις. 
  • Οι εταιρικοί φόροι ευνοούν τη σπατάλη πόρων για την αποφυγή της πληρωμής τους. Οι μεγαλύτερες εταιρίες δαπανούν συχνά τεράστια ποσά και κόπο για τον σχεδιασμό φορολογικά αποτελεσματικών στρατηγικών. Τρανταχτό πρόσφατο παράδειγμα η Google η οποία σύμφωνα με τη Washington Post  κατάφερε να κατεβάσει τον πραγματικό φορολογικό συντελεστή της για δραστηριότητες στο εξωτερικό (effective overseas tax rate) σε μόλις 2.4%!
  • Η απάλειψη των εταιρικών φόρων θα απλοποιήσει το φορολογικό σύστημα, για παράδειγμα, το διαφορετικό φορολογικό χειρισμό μερισμάτων και κεφαλαιακών κερδών.
  • Υπάρχουν ήδη σημαντικά αντικίνητρα για την φύλαξη του εισοδήματός μας σε μια εταιρία
  • Τα έσοδα από φορολόγηση εταιριών δεν είναι τόσο σημαντικά και η έλλειψή τους θα μπορούσε να αντισταθμιστεί με μια αύξηση στη φορολογία εισοδήματος, μερισμάτων και κεφαλαιακών κερδών. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2010, τα έσοδα από φορολόγηση νομικών προσώπων θα είναι 3,5 δις ευρώ (6,5% του συνόλου των άμεσων και έμμεσων φόρων).
  • Χωρίς την εταιρική φορολογία δεν θα υπήρχαν τόσα κίνητρα για την ανάπτυξη του corporate lobbying και την ανάμιξη εταιριών στην πολιτική.
Αν πάμε έτσι, τι θα γίνει με την αρχή βεβαιότητας του Βενιαμίν Φραγκλίνου "in the world nothing can be said to be certain except death and taxes";