Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Γάμος Εθνικής Τράπεζας και Alpha Bank

Όπως έχω αναφερθεί και σε παλιότερη ανάρτηση (Πρέπει να συγχωνευτούν οι τράπεζες στην Ελλάδα;) οι τραπεζικές συγχωνεύσεις δεν αποτελούν πανάκεια και ίσως τελικά δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν. Ξέρουμε από την βιβλιογραφία ότι οι συγχωνεύσεις δεν βελτιώνουν τις επιδόσεις των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων και τα κέρδη των μετόχων. Ποια είναι η συνέργεια στην περίπτωση Εθνικής/Alpha που θα κάνει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της συγχωνευμένης εταιρίας να υπερβαίνει το άθροισμα των μερών; Όπως αναφέρει η WSJ, οι μέτοχοι της Alpha είναι δικαιολογημένα επιφυλακτικοί καθώς έχουν ψωνίσει μόλις 5 δις ευρώ ελληνικών ομολόγων (1,92 φορές την χρηματιστηριακής αξίας της τράπεζας) έναντι 22 δις ευρώ της Εθνικής (3 φορές την χρηματιστηριακή της αξία). Η απλοϊκή λύση της πτώχευσης για παράδειγμα της Εθνικής για να γλιτώσουμε 22 δις ευρώ κρατικών ομολόγων δεν θα δουλέψει γιατί, μεταξύ άλλων, απλώς μεταθέτει το πρόβλημα στους καταθέτες της τράπεζας που έχουν δώσει 54 δις ευρώ. Ίσως θα ήταν καλή ιδέα να αφήσει τα προξενιά το ελληνικό δημόσιο και να θυμηθεί το βασικό αξίωμα των χρηματοοικονομικών: δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα. Για την ακρίβεια υπάρχει μόνο ένα δωρεάν γεύμα και λέγεται διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου επενδύσεων, δηλαδή μην βάζεις όλα σου τα αυγά στο ίδιο καλάθι. Αλλά αυτό το δωρεάν γεύμα το ελληνικό δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν το γεύτηκαν ποτέ καθώς τα έβαλαν όλα στο δικό τους καλάθι. Ομελέτα κανείς;

Άτλαντας παχυσαρκίας

Ο Economist δημοσίευσε ένα δυναμικό παγκόσμιο χάρτη παχυσαρκίας σύμφωνα με τον μέσο δείκτη μάζας σώματος (body mass index, BMI) κάθε χώρας, Το Imperial δίνει και χάρτες συστολικής πίεσης και χοληστερίνης. Τα αποτελέσματα για την Ελλάδα δείχνουν ότι έχουμε υψηλότερη παχυσαρκία και μικρότερη πίεση από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σχετικά καλοζωισμένοι και ήρεμοι δηλαδή. Όσοι απορούν για το συμπέρασμα αυτό ας λάβουν υπόψη ότι τα στοιχεία φτάνουν μόνο έως το 2008!

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Έχεις 147,8 φίλους

Η ανθρώπινη οικονομία και η κοινωνική ζωή οργανώνεται με βάση ένα κοινωνικό δίκτυο το εύρος του οποίου προσδιορίζεται από το μέγεθος του εγκεφάλου μας. Αυτό υποστηρίζει ο κοινωνικός ανθρωπολόγος Robin Dunbar ο οποίος υπολόγισε ότι ο μέσος αριθμός σταθερών φίλων που μπορεί να διατηρήσει ένας άνθρωπος είναι 147,8. Η εκτίμηση αυτή ταιριάζει με ένα ευρύ φάσμα ανθρώπινων οργανώσεων από το μέγεθος των παλαιολιθικών κοινοτήτων και των στρατιωτικών μονάδων έως και τον μέσο αριθμό φίλων στο Facebook.

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Οι 10 μεγαλύτερες διαφημιστικές επιδημίες του 2010

O Josh Warner έχει "σπείρει" πάνω από 200 διαφημιστικές επιδημίες τα τελευταία χρόνια και  ξεχωρίζει εδώ τα 10 καλύτερα viral ad videos του 2010:
  1. NSFW. A Hunter Shoots A Bear! (15,256,932 views)
  2. Embrace Life (13,384,824 views)
  3. Guy Walks Across America (2,676,387 views)
  4. Old Spice Responses (5,797,065 views)
  5. The Puma Hardchorus (2,329,845 views)
  6. Google Chrome Speed Tests (4,433,854 views)
  7. Swagger Wagon (8,449,379 views)
  8. There’s A Soldier In All Of Us (3,573,017 views)
  9. Write the Future (523,334 views)
  10. Master of Business Card Throwing (2,926,885 views)
Εύχομαι οι διαφημίσεις σας να είναι το ίδιο κολλητικές.

Απολαβές γυναικών έναντι ανδρών ανά κλάδο

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Σπουδές ΜΒΑ σε 30''

Όσοι δεν έχουν χρόνο για σπουδές ας επισκεφτούν το 30 Second MBA για να πάρουν επιχειρηματικά μαθήματα κυριολεκτικά στο λεπτό από "καθηγητές" όπως: Sean Maloney (Vice President, Intel Corporation), Jeff Swartz (Chief Executive Officer, Timberland), Mark Zuckerberg (Founder and CEO of Facebook), Padmasree Warrior (CTO of Cisco), Alan Mulally (CEO, Ford Motor Company), Jill Beraud (Chief Marketing Officer Pepsi Co), Sheryl Sandberg (COO of Facebook), Sophie Vandebroek (CTO and President, Xerox Innovation Group). Καλά διαβάσματα.

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε

Πηγή
Έκπληκτος είδα σήμερα ότι το δημοφιλές blog του ανώνυμου τραπεζίτη Epicurean Dealmaker, αναφέρει το κάτωθι ποίημα και σχόλιο:

Honor to those who in the life they
lead define and guard a Thermopylae.
Never betraying what is right,
consistent and just in all they do
but showing pity also, and compassion;
generous when they are rich, and when they are poor,
still generous in small ways,
still helping as much as they can;
always speaking the truth,
yet without hating those who lie.

And even more honor is due to them
when they foresee (as many do foresee)
that in the end Ephialtis will make his appearance,
that the Medes will break through after all.
In the end, Ephialtis always appears, and the Medes always break through. We bring them with us when we come to Thermopylae.Τhey are us.

Το αναγνωρίσατε; Τα όποια οικονομικά συμπεράσματα δικά σας.

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Οι Πατατοφάγοι

Πηγή
Ανάρτηση σε blog της WSJ επανέρχεται στο λανθασμένο στερεότυπο στην Ευρώπη των δουλευταράδων Βορείων και των τεμπέληδων Νοτίων (δες παλιότερη ανάρτηση). Αποδέχεται λοιπόν ότι εργαζόμαστε περισσότερες ώρες στην Ελλάδα αλλά τονίζει ότι είμαστε λιγότερο παραγωγικοί καθώς, για παράδειγμα, ο Γερμανός αποδίδει κατά μέσο όρο τα διπλάσια από τον Έλληνα ανά ώρα εργασίας (38,7 ευρώ έναντι 18,5 ευρώ). Υποστηρίζει ότι η διαφορά στην απόδοση οφείλεται κυρίως στην προηγμένη τεχνολογία και υποδομή της Γερμανίας που κάνει τους εργαζόμενους πιο παραγωγικούς. Προτείνει να μεταναστεύσουμε εκεί (όπως πήγαν οι πατατοφάγοι στις ΗΠΑ) ή να υιοθετήσουμε πιο προηγμένες παραγωγικές δομές στην Ελλάδα. Κλείνοντας, λέει ότι η βελτίωση των υποδομών δεν μπορεί να γίνει χωρίς εξωτερική βοήθεια. Δεν νομίζω πάντως ότι προτιμώ το  "άχρηστος", "ανεπαρκής" ή "ετερόπλουτος" από το "τεμπέλης". Για την ακρίβεια τα στερεότυπα και οι αερολογίες δεν χωράνε στην οικονομία, οι απόψεις και αποφάσεις μας πρέπει να έχουν αντίκρυσμα σε δεδομένα, σε αποδεκτά θεωρητικά υποδείγματα και στην ιστορία. Μεταξύ πολλών άλλων, ξεχνά το άρθρο ότι η παραοικονομία στην Ελλάδα είναι σχεδόν διπλάσια από ότι στη Γερμανία (26% έναντι 15% του ΑΕΠ), το στάδιο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας δεν είναι ίδιο (μέχρι χθες είμασταν αναπτυσσόμενη χώρα), το εθνικό μας προϊόν έχει διαφορετική ένταση εργασίας και πληρώνουμε εδώ και δεκαετίες αναλογικά πολλαπλάσια χρήματα σε εξοπλισμούς (3,6% έναντι 1,3% του ΑΕΠ το 2008). Συμπέρασμα: όπως προφητικά δήλωνε το 1981 για την ΕΟΚ ο Χάρρυ Κλυνν...πατάτες (σχετική ιστορική συνέντευξή του στην βουλευτή πια Φωτεινή Πιπιλή εδώ. Προσέξτε την απάντηση στο εάν πρέπει να μείνουμε στην ΕΟΚ, ισχύει και σήμερα για το ευρώ!). 

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Έχει τιμή η Ελλάδα;

Σύμφωνα με αυτή την φόρμουλα αποτίμησης που ανέπτυξε ο Greg Laughlin και χρησιμοποιείται στην κοσμολογία, ολόκληρος ο πλανήτης μας αξίζει 5 χιλιάδες εκατομμύρια εκατομμύρια δολάρια ($5.000.000.000.000.000) ή 100 φορές το παγκόσμιο ετήσιο ΑΕΠ. Δηλαδή η Γη έχει σχετικά "ακριβό" δείκτη τιμής προς έσοδα (sales multiple) με τιμή 100.Οι παράμετροι αποτίμησης ενός πλανήτη περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά όπως μάζα, θερμοκρασία, ηλικία, τύπο και φωτεινότητα. Μιας και η Ελλάδα είναι το 0,09% της συνολικής επιφάνειας της Γης, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι αξίζει 4,5 τρις δολάρια (δείκτης τιμής προς έσοδα χώρας 13,64 υποθέτοντας ΑΕΠ $330 δις). Αν πουλήσουμε λοιπόν ολόκληρη την Ελλάδα, θα εισπράξουμε 66 φορές περισσότερα από τα 50 δις ευρώ που μας ζητά η διαβόητη тройка. Με τα λεφτά αυτά μπορούμε να αγοράσουμε σχεδόν όλο το εξωτερικό χρέος της Γερμανίας και να τους επιβάλουμε και εμείς με την σειρά μας ένα ωραιότατο μνημόνιο. Για να μην μένουμε όμως μετά στο νοίκι στην Ελλάδα, μπορούμε να αγοράσουμε για χώρα μας τον πλανήτη Άρη (ο οποίος αποτιμάται μόλις στα $14.000 δολάρια λόγω αφιλόξενης ατμόσφαιρας) και να μετακομίσουμε εκεί. Μάλλον δεν έχουμε τιμή.

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Τι θα κάνατε για 5 δολάρια;


Θα το ανακαλύψετε στον ιστότοπο Fiverr το οποίο σύμφωνα με την WSJ είναι το αποτέλεσμα ανεργίας, ανέχειας και διαδικτυακής βαρεμάρας. Ιδού μερικές από τις πιο δημοφιλείς προσφορές:

    Πύρρειος ανάρρωση

    Έτσι χαρακτηρίζει ο Krugman την επανάκαμψη της Εσθονίας τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες καθώς το ΑΕΠ σύμφωνα με προβλέψεις του ΔΝΤ δεν θα φτάσει τα επίπεδα του 2007 πριν το 2015. Ταυτόχρονα, αναφέρεται και στην Ισλανδική έκπληξη με βάση δημοσίευμα του Bloomberg που υποστηρίζει ότι η Ιρλανδική λύση της σωτηρίας των τραπεζών ήταν λανθασμένη.

    Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

    100 χρόνια έρευνας στα οικονομικά: Top 20 εργασίες

    (Η επισκόπηση δίνει σε μια παράγραφο και με σχετικά απλό τρόπο περίληψη της κάθε εργασίας)
    1. Alchian, Armen A., and Harold Demsetz. 1972. “Production, Information Costs, and Economic Organization.”, American Economic Review, 62(5): 777–95.
    2. Arrow, Kenneth J. 1963. “Uncertainty and the Welfare Economics of Medical Care.” American Economic Review, 53(5): 941–73
    3. Cobb, Charles W., and Paul H. Douglas. 1928. “A Theory of Production.” American Economic Review, 18(1): 139–65.
    4. Deaton, Angus S., and John Muellbauer. 1980. “An Almost Ideal Demand System.” American Economic Review, 70(3): 312–26.
    5. Diamond, Peter A. 1965. “National Debt in a Neoclassical Growth Model.” American Economic Review, 55(5): 1126–50.
    6. Diamond, Peter A., and James A. Mirrlees. 1971. “Optimal Taxation and Public Production I: Production Efficiency.” American Economic Review, 61(1): 8–27, and, Diamond, Peter A., and James A. Mirrlees. 1971. “Optimal Taxation and Public Production II: Tax Rules.” American Economic Review, 61(3): 261–78. 
    7. Dixit, Avinash K., and Joseph E. Stiglitz. 1977. “Monopolistic Competition and Optimum Product Diversity.” American Economic Review, 67(3): 297–308. 
    8. Friedman, Milton. 1968. “The Role of Monetary Policy.” American Economic Review, 58(1): 1–17. 
    9. Grossman, Sanford J., and Joseph E. Stiglitz. 1980. “On the Impossibility of Informationally Efficient Markets.” American Economic Review, 70(3): 393–408. 
    10. Harris, John R., and Michael P. Todaro. 1970. “Migration, Unemployment and Development: A Two-Sector Analysis.” American Economic Review, 60(1): 126–42.
    11. Hayek, F. A. 1945. “The Use of Knowledge in Society.” American Economic Review, 35(4): 519–30.
    12. Jorgenson, Dale W. 1963. “Capital Theory and Investment Behavior.” American Economic Review, 53(2): 247–59. 
    13. Krueger, Anne O. 1974. “The Political Economy of the Rent-Seeking Society.” American Economic Review, 64(3): 291–303.
    14. Krugman, Paul. 1980. “Scale Economies, Product Differentiation, and the Pattern of Trade.” American Economic Review, 70(5): 950–59.
    15. Kuznets, Simon. 1955. “Economic Growth and Income Inequality.” American Economic Review, 45(1): 1–28. 
    16. Lucas, Robert E., Jr. 1973. “Some International Evidence on Output-Inflation Tradeoffs.” American Economic Review, 63(3): 326–34. 
    17. Modigliani, Franco, and Merton H. Miller. 1958. “The Cost of Capital, Corporation Finance and the Theory of Investment.” American Economic Review, 48(3): 261–97.
    18. Mundell, Robert A. 1961. “A Theory of Optimum Currency Areas.” American Economic Review, 51(4): 657–65. 
    19. Ross, Stephen A. 1973. “The Economic Theory of Agency: The Principal’s Problem.” American Economic Review, 63(2): 134–39. 
    20. Shiller, Robert J. 1981. “Do Stock Prices Move Too Much to Be Justified by Subsequent Changes in Dividends?” American Economic Review, 71(3): 421–36

    Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

    Κλειστά επαγγέλματα και στις ΗΠΑ;

    Άρθρο της Wall Street Journal αναφέρεται στο γεγονός ότι στις ΗΠΑ 23% των εργαζομένων ή 1.100 δουλειές απαιτούν άδεια εξάσκησης επαγγέλματος. Οι άδειες ανεβάζουν την αξιοπιστία ενός επαγγέλματος, ομογενοποιούν την ποιότητα και διασφαλίζουν τους καταναλωτές. Το αν η αδειοδότηση όμως βελτιώνει την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών δεν είναι ξεκάθαρο στη βιβλιογραφία. Αναφορικά με τις αρνητικές συνέπειες στον ανταγωνισμό και στην κινητικότητα των εργαζομένων, το άρθρο αναφέρεται σε έρευνες που θέλουν την αδειοδότηση επαγγελμάτων να προσθέτει $116 δις ή 0,1% στο συνολικό κόστος κατανάλωσης στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα πάντως η προσδοκία είναι σύμφωνα με μελέτες του ΙΟΒΕ και άλλους αναλυτές ότι η απελευθέρωση επαγγελμάτων θα αποφέρει πολλαπλάσιο αναλογικά κέρδος της τάξης του 10% του ΑΕΠ μέσα σε 5 χρόνια.

    Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

    Ο Πόλεμος της Επιστήμης - Η Ευρωπαϊκή Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται

    Την οικονομική επιστήμη ξεκίνησε ο Αριστοτέλης. Οι Ευρωπαίοι έκαναν μετά όλη τη δουλειά αλλά τα τελευταία χρόνια την πρωτοκαθεδρία είχαν ξεκάθαρα οι Αμερικάνοι οικονομολόγοι. Η τάση όμως φαίνεται να αναστρέφεται και πάλι. Μια νέα έρευνα σε 100.404 άρθρα και 170 επιστημονικά περιοδικά μεταξύ 1991 και 2006 δείχνει το μερίδιο αγοράς έρευνας των οικονομολόγων από τις ΗΠΑ να έχει μειωθεί από 66% σε 45%. Αντίθετα, το μερίδιο των Ευρωπαίων αυξήθηκε από 25% σε 40% και των Ασιατών από 3% σε 9%.

    Τα οικονομικά πολλοί αγάπησαν, τον οικονομολόγο ουδείς

    O καθηγητής του Yale Robert Shiller (ένας από τους πιο σημαντικούς οικονομολόγους σήμερα σύμφωνα με αυτή την έρευνα, συγγραφέας μεταξύ άλλων των best seller Animal Spirits: How Human Psychology Drives the Economy, and Why It Matters for Global Capitalism και του Irrational Exuberance) ισχυρίζεται σε άρθρο του στο Project Syndicate ότι η οικονομική κρίση έχει κάνει τα οικονομικά (σε TV, blog, εφημερίδες, βιβλία, διαλέξεις) πολύ δημοφιλή στο ευρύ κοινό. Το παράδοξο όμως όπως σημειώνει είναι ότι η έκρηξη αυτή ενδιαφέροντος έρχεται σε μια στιγμή που οι περισσότεροι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους επαγγελματίες οικονομολόγους καθώς οι τελευταίοι δεν κατάφεραν να προβλέψουν την κρίση και να δώσουν εγκαίρως προειδοποιήσεις. Πιθανολογεί ο Shiller ότι το αυξημένο ενδιαφέρον οφείλεται στο το γεγονός ότι πολλοί δεν θεωρούν πια τα οικονομικά ως μια κλειστή και πλήρη επιστήμη αλλά πιστεύουν ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης από τον καθένα. Επίσης, αναφέρεται στην μερική αποτυχία κλασσικών οικονομικών μοντέλων που αγνοούν τελείως την πραγματικότητα και παραμέτρους τις ανθρώπινης φύσης όπως το συναίσθημα. Τέλος, τονίζει την ανάγκη εκλαΐκευσης των οικονομικών ώστε να αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ επιστημόνων και κοινωνίας.

    Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

    Μιζέρια και δυστυχία

    Πηγή
    Παρέα πηγαίνουν σύμφωνα με ανάλυση του Economist. Συγκεκριμένα, όταν ο δείκτης μιζέριας (δηλ. το άθροισμα πληθωρισμού και ανεργίας) είναι υψηλός σε μια χώρα του ΟΟΣΑ τότε οι κάτοικοί της τείνουν να δηλώνουν λιγότεροι ευτυχισμένοι. Το διάγραμμα δείχνει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας του Νότου.

    Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

    Έλλειμμα και στο ποδοσφαιρικό ισοζύγιο

    Σχεδόν 60% των παικτών στο ελληνικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα είναι αλλοδαποί σύμφωνα με έρευνα από την ελβετική εταιρία Professional Football Players Observatory (σχετικό άρθρο στον Economist), το τέταρτο μεγαλύτερο ποσοστό στη Ευρώπη. H Κύπρος έχει το ρεκόρ εισαγωγών με πάνω από 70% αλλοδαπούς παίχτες και ακολουθούν Αγγλία και Πορτογαλία. Τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική αυτάρκεια (<20% εισαγωγές) έχουν Ιρλανδία, Κροατία, Τσεχία και Σερβία.