Πηγή |
Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011
Ελληνώτεροι των Ελλήνων
Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011
25 Ευρωπαίοι Οικονομολόγοι δεν συνιστούν Ελληνικό Χρέος. Εσείς;
Πηγή |
- 2 στους 3 (ή 25 από τους 38 που απάντησαν) πιστεύουν ότι τουλάχιστον μια χώρα θα πτωχεύσει στην ευρωζώνη. Όλοι από αυτούς πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της. Χαρακτηριστικά: "Greece is bust, essentially. It will default because there is no way it can fulfil the fiscal and growth targets necessary to not default and make the debt sustainable" (Gabriel Stein of Lombard Street Research in London). Μια άποψη από τη μειοψηφία: "The countries in the worst conditions are sufficiently small to be rescued and there seems to be sufficient political support for that. Whether this is a good idea or not is a different issue. It would be better to allow defaults but this is not the right moment politically and economically to discuss a default clause", Massimiliano Marcellino, Ηead of the Economics Department at the European University Institute in Florence)
- 33 από τους 38 υποστηρίζουν ότι το ευρώ τελικά θα επιζήσει
- 23 από τους 38 θεωρούν ότι ο χειρισμός της κρίσης από την ECB και την ΕΕ μπορεί να χαρακτηριστεί ως τουλάχιστον ικανοποιητικός
Με ποιες χώρες συνεργάζονται οι ερευνητές στην Ελλάδα;
Πηγή |
Τρίτη 29 Μαρτίου 2011
Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011
Σπίτι μου, σπιτάκι μου
Σύμφωνα με το VisualizingEconomics.com η αξία ενός σπιτιού στις ΗΠΑ αυξήθηκε από το 1890 έως το 2010 από $10.000 σε $350.000 σε ονομαστικές τιμές αλλά σε πραγματικές (αποπληθωρισμένες) τιμές η αξία παρέμεινε σταθερή. Από την άποψη του επενδυτή σας ενδιαφέρει η πραγματική αξία, αλλά από την άποψη του πωλητή ή αγοραστή με χρηματοδότηση σας ενδιαφέρει η ονομαστική αξία ενός σπιτιού καθώς οι οφειλές στεγαστικών δανείων δεν προσαρμόζονται στον πληθωρισμό. Αποτελεί ενδιαφέρον ερώτημα τι θα απογίνουν στην Ελλάδα της διαβόητης δημοσιονομικής (υπερ)προσαρμογής τα στεγαστικά δάνεια (για δανειστές και δανειζόμενους) των περίπου 80 δις ευρώ (ΤτΕ, 2010) που έχουν συμφωνηθεί σε υψηλές ονομαστικές αξίες σπιτιών. Ειδικότερα, αν κάποτε περάσουμε από τον στασιμοπληθωρισμό στον επιθυμητό αποπληθωρισμό, όπου μειώνονται αισθητά οι τιμές των ακινήτων, σε ένα περιβάλλον ύφεσης, ανεργίας, μείωσης παραοικονομίας (βασικό καύσιμο της ελληνικής αγοράς ακινήτων) και μείωσης προσφοράς χρήματος, έχουμε σκεφτεί τι θα απογίνει; Μήπως μέσω του φαινομένου των "αρνητικών ιδίων κεφαλαίων" (negative equity) θα παντρέψουμε την κρίση δημοσίου χρέους με μια κρίση στην ιδιωτική αγορά ακινήτων με καταστροφικές συνέπειες για νοικοκοιριά και τράπεζες; Όποιος βρίζει το σπίτι του, πέφτει και τον πλακώνει.
Τρίτη 22 Μαρτίου 2011
Τι θα μας απασχολήσει τα επόμενα 20 χρόνια;
Το National Science Foundation ζήτησε από ερευνητές να υποβάλλουν λευκές βίβλους πάνω σε σημαντικά ερωτήματα στις κοινωνικές επιστήμες. Οι αποκρίσεις υποδηλώνουν τις τάσεις της έρευνας για τα επόμενα χρόνια. Παραθέτω κάποια παραδείγματα από την ΑΕΑ:
Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011
Πέτρα, Ψαλίδι, Χαρτί
Πηγή |
Κυριακή 20 Μαρτίου 2011
Οι αρχές της αλάνθαστης ηγεσίας κατά Τολστόι
Πηγή |
Ο Λέων Τολστόι στην καταπληκτική σύντομη ιστορία του "Οι τρεις ερωτήσεις" (το κείμενο μπορεί να διαβαστεί σε 5 λεπτά στα αγγλικά ή στα ελληνικά), μιλάει για ένα βασιλιά ο οποίος κατάλαβε ότι θα ήταν αλάνθαστος ηγέτης αν ήξερε τις απαντήσεις σε τρεις φαινομενικά απλές ερωτήσεις. Έκανε ένα διαγωνισμό στο βασίλειό του αλλά τελικά τις απαντήσεις τις έμαθε ο ίδιος βιωματικά από έναν σοφό ερημίτη. Παραθέτω τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις:
- Πότε να αρχίσω κάτι; Τώρα, αυτή είναι η μόνη σημαντική στιγμή καθώς μόνο τώρα έχουμε κάποια εξουσία.
- Από ποιον να πάρω συμβουλές; Με αυτόν που βρίσκεσαι τώρα γιατί δεν ξέρεις αν θα έχεις την ευκαιρία να μιλήσεις με κάποιον άλλον στο μέλλον.
- Τι είναι το πιο σημαντικό να πράξω; Να βοηθήσεις αυτόν που βρίσκεται δίπλα σου, αυτός είναι ο σκοπός της ύπαρξής μας.
Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011
Επενδύστε σε τραίνα
Πηγή |
Κυριακή 13 Μαρτίου 2011
Έξι απλοί τρόποι εξαπάτησης καταναλωτών
Πηγή |
- Εσωτερικές γούβες στον πάτο των γυάλινων βάζων συσκευασίας που μειώνουν τον όγκο προϊόντος χωρίς να γίνεται άμεσα αντιληπτό
- Χρέωση παραπάνω χρημάτων για υψηλότερο δείκτη προστασίας στα αντηλιακά ενώ το κόστος παρασκευής είναι το ίδιο
- Φαινομενικά τεράστιες συσκευασίες φουσκωμένες με αέρα και όχι με προϊόν
- Προσθήκη υγρών (νερό, λάδι, σιρόπι) σε συσκευασμένα τρόφιμα και παραπλανητική χρέωση με βάση το μικτό βάρος τροφίμου/νερού και όχι το καθαρό βάρος τροφίμου
- Αυστηρές ημερομηνίες λήξης τροφίμων (πχ στα γαλακτοκομικά) τα οποία ευνοούν την σπατάλη αφού γίνει η αγορά (η οποία μπορεί να αποφευχθεί με έναν απλό φυσικό έλεγχο στο σπίτι)
- Παραπλανητικοί μετρητές υγρών απορρυπαντικών με δυσδιάκριτες διαβαθμίσεις για την σωστή δόση που ευνοούν την σπατάλη
Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011
Τελικά τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία
Πηγή |
Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011
Ο μαμάκιας είναι κακοπληρωτής;
Πηγή |
Τρίτη 8 Μαρτίου 2011
Η ακριβότερη βενζίνη στον κόσμο
Πηγή |
Σάββατο 5 Μαρτίου 2011
Αποζημίωση των φορολογούμενων για κυβερνητικές αποτυχίες
Ακόμα και αν αποτύχει ένα κρατικό πρόγραμμα (πχ εκπαίδευσης, μείωσης ανεργίας ή φτώχειας,υγείας) για αρκετά χρόνια, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τελικά τον λογαριασμό. Σύμφωνα με άρθρο των ΝΥΤ αυτό συμβαίνει γιατί το κράτος δεν έχει ανταγωνισμό και απεχθάνεται τα μετρήσιμα κριτήρια επιτυχίας ή αποτυχίας. Μια νέα τάση στην πολιτική βλέπει τους φορολογούμενους σαν επενδυτές που εμπιστεύονται τα χρήματά τους στην κυβέρνηση ώστε να επιτύχει συγκεκριμένους στόχους μέσα σε ένα χρονικό διάστημα. Τέτοια πιλοτικά προγράμματα είναι στα σκαριά από τον Obama στις ΗΠΑ, τον David Cameron στο ΗΒ και τον Bloomberg στην ΝΥ. Οι ιδέες αυτές έχουν σχέση με τα επονομαζόμενα Ομόλογα Κοινωνικού Αντίκτυπου (social impact bonds) σύμφωνα με τα οποία μια ΜΚΟ χρηματοδοτεί και συντονίζει κάποια δράση υπό την εποπτεία της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση θα επιστρέψει τα χρήματα στην ΜΚΟ μετά από ορισμένα χρόνια, ίσως και με κάποιο bonus, αν επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι. Αν αποτύχει το πρόγραμμα, η κυβέρνηση και κατ' επέκταση οι φορολογούμενοι δεν πληρώνουν τίποτα. Η ιδέα είναι ενδιαφέρουσα αν και έχει περιορισμούς γιατί αφορά αναγκαστικά μικρής κλίμακας προγράμματα σε συγκεκριμένα πεδία. Δεν μπορεί και δεν πρέπει η κυβέρνηση να κάνει outsource τα πάντα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να θέτει συγκεκριμένους, απλούς και μετρήσιμους στόχους ώστε να είναι δυνατή η αξιολόγηση από τους πολίτες. Το RateYourProfessor.gr ίσως το ξέρετε, δείτε όμως και το Σωματείο Ζήτα και την Αξιολόγηση Βουλευτών.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)